duminică, 11 ianuarie 2009

Cate ceva despre browsere web...

Cu totii ne-am obisnuit ca de Craciun serbam Nasterea Domnului Isus, dar nu despre asta vreau sa povestesc (totusi, este un blog pentru interfete web :) ), ci despre ceva poate mai putin obisnuit pentru noi cand este vorba de Craciun, si anume browserele web.

Si in lumea WWW este sarbatoare de Craciun: 25 Decembrie este ziua de nastere a primului browser web, care a implinit anul acesta 19 ani.

Creatorul primului browser este Tim Berners-Lee, "parintele" tehnologiei Wolrd Wide Web. Browser-ul a fost "botezat" WorldWideWeb.
Ulterior, pentru a evita confundarea retelei globale de internet cu numele programului, Berners-Lee si-a redenumit browser-ul in Nexus.

Conform legendei, Berners-Lee a lucrat la WorldWideWeb timp de 2 luni si si-a terminat lucrarea in prima zi de Craciun a anului 1990(25 Decembrie).
La vremea respectiva Tim era coordonator in Laboratorul European de fizica a particulelor elementare din Geneva(CERN). Pe atunci CERN era
unul din nodurile cele mai mari din Retea, ceea ce i-a permis lui Berners-Lee sa integreze
internetul cu tehnologia hypertext markyup, la care a inceput sa lucreze inca la inceputul anilor '80.

WorldWideWeb permitea vizualizarea paginilor web, editarea sau reinnoirea acestora pe site-uri. Browser-ul era unul in mod text, care putea afisa
doar text si cifre. In imagine este versiunea mai noua a browser-ului, aparuta in 1993.


Primul browser internet avea suport pentru protocoalele FTP si TCP, sistemul DNS si permitea trecerea la alte pagini web folosind hyper-linkuri.
WorldWideWeb a fost scris in Objective-C. Atat produsul, cat si sursele erau open-source.

Niciun comentariu: